Allmänt (A-Ö)
Vill man hyra ut i andrahand krävs tillstånd från föreningens styrelse, för mer information se 47 § i Stadgarna. Exempel på godtagbara skäl till uthyrning i andrahand kan vara arbete, studier eller vård av anhörig på annan ort, sjukdom eller sambo på prov. Styrelsen kan tidsbegränsa möjligheten till andrahandsuthyrning. Ansökan om andrahandsuthyrning ska vara inne senast två månader innan man planerar att hyra ut. Ansökningar godkännes på max ett år i taget. Att hyra ut sin lägenhet utan styrelsens tillstånd kan innebära att man förlorar sin bostadsrätt enligt bostadsrättslagen. Vid andrahandsuthyrning kvarstår det juridiska ansvaret för bostadsrätten hos ägaren. Sedan 2018 kommer föreningen att ta ut en avgift om 5% av prisbasbeloppet. Mer om detta kan kan man läsa i stadgarna 10 §.
Som hyresgäst i andra hand vill vi att du använder en c/o-adress så att inga nya namnskyltar behövs i entré eller på brevinkast.
Sopnedkast för hushållsavfall finns i entrén i 22:an. Tänk på att försluta avfallspåsen ordentligt då det annars finns risk att den går upp och att innehållet sprids i soprummet. Förutom extra städning och dålig lukt drar det också till sig skadedjur, såsom råttor. För allt annat avfall, exempelvis tidningar, kartong, metall, plast, grovsopor och miljöfarligt avfall, hänvisas till Stockholm kommuns återvinning. Närmaste mindre återvinningsstation återfinns på andra sidan Katarina kyrka, i korsningen mellan Södermannagatan och Tjärhovsgatan. Närmaste större återvinningscentral finns i Östberga, alternativt kan den mobila miljöstationen nyttjas, som bland annat stannar vid Mosebacke Torg. Mer information finner du på hallbart.stockholm/atervinna
På balkongen är det endast tillåtet att grilla med elgrill. Kol- och gasolgrillar får ej nyttjas på grund av brandrisken. Eventuella blomlådor ska hängas på insidan av balkongräcket. Detta för att inte riskera att förbipasserande under balkongen skadas om blomlådan skulle falla ner. Parabolantenner, markiser, belysningsarmaturer, med mera får ej sättas upp på balkongen utan styrelsens tillstånd. Observera att föremål, så som fimpar, absolut inte får kastas ut från balkongen, då de kan skada förbipasserande personer och bilar parkerade på gatan.
I alla lägenheter finns bredband, TV och telefoni tillgängligt via Tele2. Bredband och ett basutbud av TV-kanaler ingår i månadsavgiften. Man beställer själv via Tele2 på telefonnummer 90 222 de tjänster som man vill ha tillgång till. Man får ej själv montera eller modifiera befintliga antennuttag då detta kan påverka signalkvaliteten i kabeln även för andra i huset. Fackman skall därför alltid anlitas på den boendes bekostnad.
Det är möjligt att betala månadsavgiften med e-faktura. Anmäl dig via din internetbank. Om du har frågor rörande e-faktura, vänligen kontakta Princip Redovisning.
Cyklar, barnvagnar, pulkor, med mera, får ej placeras i entréer eller trapphus då det innebär en brandrisk samtidigt som det kan förhindra framkomligheten. Detta är ett krav även från brandskyddsmyndigheterna. Samma regel gäller för förrådsutrymmena, där inga lösa objekt får ställas i gångarna. Föreningen ansvarar ej för föremål som skadas eller måste avlägsnas på grund av olämplig placering och ansvarig kan riskera att stå för kostnaderna för bortforslingen. För städning av gemensamhetsutrymmen anlitar föreningen en extern städfirma.
Om ni funderar på att byta gasspisen mot en elspis är det viktigt att ni anlitar en auktoriserad gasinstallatör för att genomföra plomberingen av gasledningarna. Mer information finns på Stockholm Gas hemsida.
På föreningens innergård finns ett gemensamt utrymme där cyklar kan placeras.
Det är förbjudet att ansluta en fläkt till den ventilation som finns i fastigheten. Den enda utrustning som får anslutas till ventilationen är enheter som endast har ett spjäll, men ingen fläkt. En kolfilterfläkt för återcirkulation får monteras i köket, men den får ej anslutas till ventilationen.
Vid inflttyning ser styrelsen till att namn på nyinflyttad sätts upp på entrétavlan i trapphuset. Vill man ändra eller lägga till något namn är man varmt välkommen att mejla till styrelsen. Namn på lägenhetsdörren står den nyinflyttade dock själv för. Vita plastbokstäver finns exempelvis att köpa billigt på Byggfabriken på Högbergsgatan 29.
Föreningen har inga egna p-platser eller garage för bil eller mc. Boende med bil eller mc är i första hand hänvisade till gatuparkering, för mer information se https://parkering.stockholm
Renoveringar eller ombyggnationer regleras i 35-43 §§ i Stadgarna. Tänk på att vissa ingrepp kan kräva styrelsens godkännande. Är du osäker på vad som gäller, kontakta då alltid styrelsen först.
Genom föreningens försäkring hos Brandkontoret har samtliga boende i huset möjlighet att kostnadsfritt anlita Anticimex för det fall man drabbats av ohyra. Ni kontaktar själva Anticimex på telefonnummer 08-517 634 00 och uppger Brandkontoret som försäkringsbolag.
Samtliga boende i huset har tillgång till en gemensam tvättstuga med ingång från entrén i 24:an. Bokning sker via bokningstavlan i anslutning till tvättstugan. Tänk på att efter avslutat tvättpass lämna tvättstugan i rent och ordnat skick. Vid tvättning på sista passet får inga maskiner köras efter passets sluttid då maskinerna hörs hos dem som bor närmast. Vid bokning av tvättid bör du påbörja användningen av tvättstugan senast en halvtimme efter bokat pass, i annat fall har andra möjlighet att använda tvättstugan. Du har också möjlighet att använda torktumlare och torkskåp en halvtimme efter avslutat pass, förutom efter sista passet.
Föreningen ansvarar för sotningen av de öppna spisar som finns i vissa lägenheter. Sotning skall ske ungefär vart fjärde år. Läs även nedan information från Stockholms miljöförvaltning:
Det finns inga generella förbud mot biobränsle i Stockholm, men du bör alltid ta hänsyn till dina grannar. Miljöförvaltningen kan i värsta fall meddela eldningsförbud. Det gäller även för miljögodkända pannor och installationer godkända av stadsbyggnadskontoret. För att inte störa dina grannar ser du efter vart vinden blåser och med vilken styrka. En bra regel är att aldrig elda när luften är stillastående eftersom rökgaserna då inte sprids ordentligt. Luftrörelsen bör alltid vara god när du eldar. Tänk på att inte tända en för stor brasa som du måste strypa draget på. Utsläppet av hälsovådliga ämnen blir då större och risken för skorstensbrand ökar. Veden ska vara torr och finkluven. Bränslet ska helst förvaras inomhus och bör ha torkats i minst ett år innan användning. Ved som är fuktig bildar hälso- och miljöfarliga ämnen.